Реалізація можливостей: підвищення рівня стійкості нашого бізнесу завдяки рішенням безпеки Cisco

Cisco

Для більшості застаріла інфраструктура – це прокляття. Вона може перешкоджати щоденним операціям і сповільнювати реакцію на непередбачувані виклики. Але подивіться на позитивні моменти: це також надає можливість оновити ваші системи та створити IT-середовище, про яке ви мрієте.


  

На перший погляд, дехто міг бачити лише недоліки застарілої IT-інфраструктури групи компаній «Фокстрот». Але приєднавшись до групи як ІТ-директор, я зосередився на тому, якою вона може стати.

 

Група компаній «Фокстрот» – це провідна українська мережа роздрібної торгівлі, орієнтована на побутову електроніку й техніку, а також роздрібну дистрибуцію. Ми – лідер на ринку роздрібної торгівлі побутовою електронікою в Україні. У наших 162 магазинах, розташованих по всій Україні, працюють близько 4600 людей.
 

Моя роль як ІТ-директора має глобальний характер, оскільки я також беру на себе відповідальність технічного й генерального директора ІТ-компанії. Я приєднався до групи компаній «Фокстрот» майже два роки тому, коли вона була на порозі цифрової трансформації; це був початок шляху до модернізації ІТ-інфраструктури «Фокстрот».


Коли я прийшов на цю посаду, тут було дуже багато проблем: 15-річні мережа Wi-Fi, серверна й мережева інфраструктура. Не було хмарних рішень (все зберігалося на внутрішньому рівні), також не було намірів виходити на ринок з ІТ-послугами. Це була посада з багатьма викликами, але це означало величезний потенціал. Я побачив можливості: якби група «Фокстрот» вкладала кошти в потрібні рішення й системи, це дозволило б модернізувати застарілу інфраструктуру.


І протягом двох останніх років мої дії щодо наших систем спрямовувались на оновлення цієї інфраструктури
з розумінням того, як це вплине на бізнес-показники групи компаній «Фокстрот». Для цього нам було необхідно переглянути інфраструктуру в цілому, перенести операції в хмару та, зокрема, посилити рішення безпеки, оскільки безпека була однією з найслабших ланок в ІТ-системі групи «Фокстрот».

Злам: реальність системи захисту групи «Фокстрот» після кібератаки вірусом Petya

Ще до того, як я приєднався до групи «Фокстрот», компанія постраждала від кібератаки Petya/MeDoc, яка, головним чином, спрямовувалась на український бізнес. Внаслідок атаки Petya протягом тижня не працювали 142 наші магазини, оскільки була виведена з ладу основна система. 


Вплив цього зловмисного програмного забезпечення на бізнес коштував групі мільйони доларів. Наслідки кібератаки стали гучною новиною для всієї України, тому більшість організацій почали переглядати й посилювати свою ІТ-інфраструктуру та рішення безпеки. Група «Фокстрот» не була сама.
 

У 2018 році я відвідав Cisco Live у Барселоні, де вперше ознайомився з рішеннями Cisco Secure Endpoint та Cisco Firepower. Представники Cisco розповіли, що вірус Petya не вплинув на найбільшу фінансову установу в Україні, яка використовувала ці рішення безпеки. Якби на той час у «Фокстрот» були впроваджені ці продукти Cisco, вплив Petya був би незначним.
 

Протягом своєї кар’єри я випробував продукти Cisco й компаній-конкурентів, тому добре розумів їхні можливості. Було зрозуміло, що на ринку немає рішень безпеки, які можна порівняти з Cisco. 


Тому, коли я став ІТ-директором групи компаній «Фокстрот», мені було легко прийняти рішення. Я знав, що зможу ефективно використовувати Cisco Secure Endpoint і Cisco Firepower. Ми негайно почали роботу. 

Удар у відповідь: зміцнення систем та інфраструктури групи «Фокстрот»

Ми працювали з Максимом Тищенком, генеральним директором ТОВ IT Спеціаліст, партнером Cisco рівня Premier. Дуже компетентна команда Максима допомогла нам створити цілий новий світ інфраструктури Cisco в групі «Фокстрот», починаючи із сучасної мережі в нашій головній будівлі. Для реалізації цього проекту було необхідно впровадити високоякісну мережу Wi-Fi з декількома рівнями безпеки, а також гостьову мережу Wi-Fi на всіх 10 поверхах будівлі. Ми впровадили брандмауер і додали рішення Cisco Secure Endpoint як додатковий рівень захисту для центру обробки даних.

  

Наші основні системи (інфраструктура, мережі й центри обробки даних) відіграють значну роль в отриманні прибутку, тому наша мета – захист цих систем. Наразі рішення безпеки Cisco складають 90% нашого портфеля безпеки, завдяки чому ми значно покращили свою систему безпеки.  

У тому, що стосується #кібербезпеки, найкращий захист – активна готовність.


Враховуючи це, наша головна мета у 2021 році – створення центру обробки даних і подальший розвиток інфраструктури, що допоможе нам масштабуватися. У центрі обробки даних ми будемо використовувати рішення Cisco AppDynamics для моніторингу й аналізу ефективності, що в перспективі допоможе впливати на показники ефективності електронної комерції. А додаткове впровадження рішення Cisco ISE допоможе централізувати керування нашими мережами. Ми з нетерпінням чекаємо на впровадження цих рішень наступного року. 


За допомогою компаній «ІТ Спеціаліст» і Cisco ми з нуля створили нові системи й дуже швидко та просто розгорнули їх до 100%. Це було значним досягненням, оскільки нашій інфраструктурі виповнилося 15 років, а ми не могли дозволити собі простоювати протягом впровадження, бо це вплинуло б на бізнес. Зрештою, впровадження нової мережі Wi-Fi тривало близько двох місяців, а на розгортання нового брандмауера пішло два тижні.
 

Кілька разів ми пригальмовували, щоб не переривати діяльність, тому впровадження не було таким швидким, як мені б хотілося, але доводилося обережно діяти щодо старої інфраструктури та застарілих систем. Наразі триває постійний процес коригування дрібних деталей для забезпечення максимальної ефективності, але з іншого боку все вже працює безперебійно. 

Трансформація нашої інфраструктури саме у вірний час

Ці наміри щодо оновлення й модернізації нашої інфраструктури, починаючи з 2019 року, з’явилися саме в ідеальний момент. Це допомогло нам уникнути чергової потенційної кризи, коли на початку 2020 року почалася глобальна пандемія. 

Проста цілісна стратегія #IT-безпеки означає, що ви орієнтуєтесь на правильні цілі для бізнесу.


Дистанційна робота не була стандартною практикою в групі компаній «Фокстрот» до 2020 року. Більшість наших офісів розташовані в центрі Києва в одному 10-поверховому будинку, при цьому в нашій діяльності був дуже важливим особистий контакт. На той час ми могли підтримувати дистанційну роботу лише 100 працівників, і цього було достатньо.
 

Але наші потреби різко змінилися, коли почалася пандемія. Нам довелося негайно забезпечити можливість віддаленої роботи для майже 2000 людей, і ми були готові завдяки комбінації Cisco Firepower серії 4100 та рішень AnyConnect Secure Mobility Client і Cisco Secure Endpoint. Ми також запустили Cisco Umbrella в тестовому режимі, щоб забезпечити додатковий рівень захисту від інтернет-загроз. 


Для наших компаній необхідність у повній цифровій трансформації не виникла б без поштовху, наданого глобальною пандемією. Пандемія стала каталізатором, а продукти Cisco – нашою реакцією. Наша продуктивність зовсім не знизилася, і внаслідок цього ми стали ще стійкішими. По всій Україні все ще прокочуються хвилі локдаунів, а ми завдяки Cisco можемо безперервно продовжувати свою діяльність та обслуговувати клієнтів так само, як це завжди робили з офісу. 


На цей час, коли ми працюємо з дому, особливо з урахуванням підвищених вимог електронної комерції, для нас найцінніший Cisco Firepower серії 4100 з рішеннями AnyConnect Secure Mobility Client і Cisco Secure Endpoint. Продукти Cisco дозволили нам обслуговувати клієнтів віддалено з будь-якої точки світу. Це наша нова реальність, яка значно відрізняється від колишньої культури ведення бізнесу.

Сильніші, ніж раніше: використання майбутніх можливостей

У жодного постачальника немає такої надійної взаємопов’язаної екосистеми, як у Cisco, та ніхто не вкладає стільки коштів у науково-дослідні роботи (R&D), щоб забезпечити найкращу у світі якість своїх продуктів. Легко зрозуміти, чому певні компанії змогли подолати бурі (від атаки вірусу Petya до глобальної пандемії): вони обрали Cisco для своїх ІТ-рішень. 


Важко сказати, як би виглядала реальність групи «Фокстрот», якби ми не переформували свою інфраструктуру й не впровадили правильні рішення для підвищення її безпеки. Одне ми знаємо напевно: без Cisco ми б не пристосувалися до нинішньої реальності та не продовжили працювати майже як зазвичай, на відміну від багатьох компаній в Україні, які, на жаль, припинили діяльність.


Я не маю сумнівів у тому, що група компаній «Фокстрот» із робочими системами Cisco рухається вперед як сильніший, більш стійкий і краще підготований бізнес. Із сильнішої позиції, ніж будь-коли, ми можемо краще оцінити складну ситуацію й побачити шанси та можливості.