Ultimátny športový zážitok: keď Cisco prepojí štadión a fanúšikov

Cisco

Keď ide o športové akcie a zábavu naživo, dátové siete priniesli zásadné zmeny. Štadióny, vybavené vysokorýchlostným pevným i bezdrôtovým pripojením fanúšikom ponúkajú nové možnosti, ako si vychutnať športové a kultúrne zážitky. Inteligentná infraštruktúra zmenila spôsob, akým priaznivci vstupujú na štadióny, nakupujú občerstvenie a odchádzajú. Zmenila i to, čo vidia na veľkoplošných obrazovkách.


Popri budovaní inteligentných štadiónov sa ligové súťaže a tímy zamerali na online obsah a budujú komunity, ktoré ich spájajú s doterajšími i novými fanúšikmi. Aplikácie a mobilné weby poskytujú aktuálne výsledky zápasov, štatistiky sezóny a jednotlivých hráčov, exkluzívne propagačné ponuky, pozvánky na špeciálne akcie len pre priaznivcov, a dokonca i zážitky rozšírenej reality na štadióne. Milovníci športu môžu komunikovať so svojimi obľúbenými tímami na ihrisku i mimo neho a užiť si intenzívne interaktívne zážitky, nech už sú kdekoľvek.

Úplne nové poňatie zážitku na štadióne

Pracujem pre futbalový klub AS Trenčín, ktorý hrá najvyššiu slovenskú súťaž Fortuna ligu. Ako marketingový a obchodný manažér sa snažíme okrem iného propagovať náš tím na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni. Trenčín je malý trh s 60-tisíc obyvateľmi a jediný spôsob ako rozšíriť našu fanúšikovskú základňu a zaplniť tribúny na našich zápasoch je prilákať milovníkov futbalu aj z oblastí mimo regiónu.


Pred niekoľkými rokmi sme odštartovali ambiciózny projekt výstavby nášho nového štadióna, aby sme vybudovali špičkové moderné športové zariadenie. Nový štadión sme od počiatku koncipovali s ohľadom na konektivitu. Chceli sme zvýšiť komfort pre fanúšikov zavedením bezpapierových vstupeniek a bezhotovostných platieb. Chceli sme, aby si diváci v budúcnosti mohli objednať jedlo a pitie zo svojich sedadiel pomocou mobilných zariadení, či vymýšlame ich interaktívne zapojenie, napríklad formou ankiet, aby sme ešte viac umocnili potešenie z hry. Plánujeme zhromažďovať aj dáta, aby sme získali lepšiu predstavu o tom, ako si fanúšikovia návštevu zápasu užili.


Popri vybudovaní prvého bezhotovostného štadióna na Slovensku sme chceli sledovať vzorce míňania a pohyby návštevníkov na štadióne. Koľko zaplatia za občerstvenie? Ktoré potraviny a suveníry sú najžiadanejšie? Kedy návštevníci opúšťajú svoje miesta a kam smerujú? Ako dlho sú preč, kým sa vrátia?


Tieto vylepšenia boli nevyhnutné, aby sme dokázali osloviť fanúšikov mimo našej typickej demografickej skupiny. Chceli sme otvoriť dvere fanúšikom, ktorí by inak zápasy nášho klubu nesledovali. Museli sme teda ponúknuť viac než samotný šport. V rámci projektu sme tiež mohli zlepšiť fungovanie nášho štadióna na obchodnej úrovni.


Kladenie správnych otázok a nájdenie správneho partnera

Na vybudovanie dokonale sieťovo prepojeného štadióna sme potrebovali partnera, ktorý by dokázal realizovať našu víziu pomocou technológií svetovej úrovne. Začali sme návštevou iných štadiónov, aby sme zistili, ako ostatné tímy využívajú technológie na zlepšenie fanúšikovského zážitku.


Čoskoro sme si uvedomili, že najlepším partnerom tohto projektu bude náš dlhoročný poskytovateľ IT riešení a sponzor tnTEL. Na odborné schopnosti tejto firmy sa klub AS Trenčín spolieha už viac ako desať rokov. Čo je dôležitejšie, spoločnosť tnTEL vybudovala časť IT infraštruktúry na menšom futbalovom štadióne v Trnave. Vďaka tejto predchádzajúcej skúsenosti boli jej technici ochotní pustiť sa náročnejšej výzvy – návrhu a koordinácie všetkých aspektov IT infraštruktúry štadióna a optického pripojenia.

Budovanie kostry nášho prepojeného štadiónu

Zavedenie bezdrôtovej siete v prostredí s vysokou hustotou používateľov, akým je štadión, vyžadovalo, aby náš partner tnTEL najskôr plánoval a chápal naše požiadavky na bezdrôtové pripojenie. Plánovanie pomohlo znížiť potrebu ďalších prieskumov na mieste a presunov prístupových bodov po inštalácii. Po zmapovaní oblastí, ktoré treba pokryť, skúmali obmedzenia kabeláže, podporované technológie a aplikácie a tiež odhadli počet zariadení, ktoré bude treba podporovať. Na základe toho odhadli počet prístupových bodov potrebných na splnenie všetkých požiadaviek na priepustnosť a šírku pásma a navrhli ich rozmiestnenie.


Po fáze plánovania sme poverili tnTEL nájdením najlepších technológií na realizáciu návrhu nášho prepojeného štadióna. Tomáš Kútny a jeho tím odporučili Cisco ako dodávateľa s najrozsiahlejším portfóliom produktov, ktoré by vyhoveli našim potrebám. Konkrétne nám radili, aby sme použili rad káblových a bezdrôtových riešení Cisco Catalyst.


Bezdrôtové riešenie Cisco Catalyst spolu so štadiónovými anténami sme napokon vybrali ako najlepšiu voľbu. Prístupový bod Cisco Catalyst 9120 a bezdrôtové kontroléry radu Catalyst 9800 využívajú technológiu Wi-Fi 6. Výsledkom je vyššia rýchlosť, nižšia latencia, silnejšie zabezpečenie, zvýšená hustota zariadení a pokročilá konektivita, vrátane funkcií BLE pre IoT zariadenia, akými sú  rôzne typy senzorov a bezhotovostné predajné terminály. Tieto bezdrôtové prístupové body a prepínače tvoria bezpečnú 10-gigabitovú kostru, ktorá nám umožňuje naplno pripojiť a aktívne zapojiť návštevníkov štadióna a zároveň ponecháva dostatok priestoru na budúce rozširovanie.


Tieto riešenia sme spárovali so sektorovými anténami Cisco, ktoré pokrývajú úzke 30° výseky a sú optimalizované pre použitie na štadiónoch, kde používateľom zabezpečujú spoľahlivý prístup a prenos dát. Prieskum areálu po inštalácii preukázal stabilitu riešenia.

Možnosti Wi-Fi 6

Vďaka riešeniu Wi-Fi 6 od spoločnosti Cisco teraz máme istotu, že môžeme návštevníkom poskytovať spoľahlivé, neustále dostupné pripojenie s výrazne lepším výkonom a celkovým dojmom. Wi-Fi 6 poskytuje nielen vyššiu prenosovú rýchlosť, ale vďaka širokopásmovej modulácii s frekvenčným delením kanálov OFDMA a súbežnej komunikácii oboma smermi s viacerými používateľmi (MU-MIMO) zvyšuje kapacitu siete – umožňuje pripojenie až štyrikrát viac koncových zariadení než doterajšie bezdrôtové štandardy. Ako bonus prináša nový štandard Wi-Fi 6 funkciu Target Wake Time (TWT), ktorá znižuje spotrebu energie a zlepšuje energetickú účinnosť koncových zariadení.


Fanúšikovia vďaka tomu majú prístup k aplikáciám štadióna, systémom vstupného a bohatej ponuke zdieľaného video obsahu – to všetko prispieva k ich kvalitnejšiemu zážitku.


Úplne nový prístupový bod Catalyst 9120, založený na špeciálne vyvinutých obvodoch RF ASIC určených pre analýzu bezdrôtového spektra, bol ocenený ako najlepšia Wi-Fi sieťová technológia podnikovej triedy. V spojení s kontrolérmi radu 9800 môžeme sledovať a analyzovať bezdrôtové spektrum bez obmedzenia používateľskej prevádzky, eliminovať dopady rádiového rušenia a chrániť tak výkon prístupových bodov. Systém prevencie prieniku do bezdrôtovej siete spoločnosti Cisco (WIPS) nám pomáha detegovať, lokalizovať a potláčať akékoľvek nežiaduce aktivity na vrstvách L1-L3 v pevnej i bezdrôtovej sieti.


Táto robustná bezdrôtová infraštruktúra okrem toho do budúcna umožňuje implementovať analýzu polohy, aby sme mohli lepšie identifikovať najvyťaženejšie miesta na štadióne z pohľadu návštevníkov a efektívne plánovať organizáciu akcií.


Niekoľko rýchlych úspechov u fanúšikov

Náš nový projekt prepojeného štadióna ešte nie je hotový, ale už sme dosiahli významné pokroky. Dokončili sme inštaláciu infraštruktúry Cisco na severnej a južnej tribúne ( za bránkami domácich a hostí). Tieto dve sekcie s kapacitou 4000 divákov sme už otvorili. Z dôvodu pandemických obmedzení sme fungovali na 25 % kapacity, ale aktuálne tieto obmedzenia nebránia plnému využitiu kapacity štadiónu.


Hoci sme na našich domácich zápasoch mohli privítať naraz len 1000 fanúšikov, tí už pocítili vylepšenia. Stánky s občerstvením, stánky so suvenírmi, bezhotovostné systémy, výsledkové tabule a kamerové systémy bežia na technológii Cisco a poskytujú mnoho nových služieb a zážitkov. Vydali sme inteligentné čipové karty AS Trenčín, ktoré fanúšikom umožňujú nakupovať bezhotovostne. Vytvorili sme unikátny program „My sme Trenčania“, pomocou ktorého môžu byť priaznivci v neustálom kontakte s tímom a tiež prostredníctvom ktorého realizujú všetky platby na štadióne, môžu si sledovať svoje návštevy, či nákupné správanie na štadióne.


Tieto nové nástroje využívame súčasne na prilákanie fanúšikov späť na štadión, na prepojenia s našimi marketingovými partnermi ako aj na propagáciu verejného zdravia. Taktiež sme vďaka tomuto programu komunikovali podporu smerom k očkovaniu pre registrovaných fanúšikov nad 50 rokov. Bola to jedna z ukážok ako sa  zamerať na konkrétne segmenty našej fanúšikovskej základne.


Naša prepojená infraštruktúra štadiónu, aplikácia a čipová karta nám poskytujú dáta, ktorými sa budú riadiť naše ďalšie propagačné akcie a marketingové partnerstvá. Jedna z marketingových aktivít smerovala napríklad k podpore predaja pív počas zápasu, ktorá bola napojená na sponzorskú podporu Partnera. Počas hry môžeme zobrazovať aktuálny stav akcie, aby všetci videli, koľko pollitrákov ešte zostáva načapovať. A dať si pivo na podporu prospešnej akcie je len jeden nápad, ako spríjemniť zážitok z hry.

Využitie dát na prepojenie ľudí prostredníctvom športu

Ďalšia fáza projektu na štadióne už prebieha. Tím spoločnosti tnTEL implementoval technológiu Cisco na severných a južných tribúnach, vrátane našich VIP a skyboxových sekcií. Budeme zavádzať aj nový parkovací systém, inštalovať viac bezhotovostných predajných miest, vylepšovať riadenie vstupu na štadión a posilňovať bezpečnostnú infraštruktúru. Budujeme aj mediálnu centrálu na živé online prenosy a televízne a rozhlasové vysielanie.



V najbližších mesiacoch podpíšeme dohodu o vybudovaní nového dátového centra s využitím technológií Cisco. Veríme pritom, že prepojíme naše administratívne kancelárie so štadiónom a skonsolidujeme kompletnú infraštruktúru pod jedného dodávateľa. Tým sa všetko zjednoduší, znížia sa náklady a zefektívni prevádzka. Zlepší sa i spôsob, akým zhromažďujeme a využívame dáta na rozhodovanie o vylepšeniach a nových funkciách, aby sme našim fanúšikom zdokonaľovali zážitok. Riešenia spoločnosti Cisco umožnili spoločnosti tnTEL koncipovať všetko od Wi-Fi prepínačov cez firewally po dátové centrum na rovnakej technológii od jedného dodávateľa.


Spolu s kolegami sme viac ako len členovia manažmentu klubu – sme milovníkmi tejto úžasnej hry a najväčšími fanúšikmi nášho klubu. Teším sa na čas, keď bude stavba hotová, pandémia odznie a my budeme môcť privítať fanúšikov s plnou kapacitou. Veď nič nespája ľudí z rôznych prostredí lepšie ako šport. A nič nemôže prepojiť tím s jeho fanúšikmi lepšie ako Cisco.