Yeşim Tekstil'de BT Güvenliği ve Altyapısını Dönüştürme

Cisco

Dünyanın en büyük markalarıyla çalışmak kolay bir iş değil. Yeşim-Almaxtex Tekstil olarak bunu çok iyi biliyoruz. İş hayatına 1983 yılında Türkiye'nin Bursa şehrinde başlayan Yeşim, hazır giyim ve ev tekstili alanındaki hizmetini Yeşim-Almaxtext Tekstil olarak sürdürüyor. Toplam 325.000 metrekarelik bir alanda 4.000'den fazla çalışanımız bulunuyor.


Yeşim, iplikten başlayıp nihai ürüne kadar her aşamayı tek bir çatı altında gerçekleştirebilen dünyanın sayılı entegre tesislerinden birine sahip. Dünyanın en tanınmış markaları için üretim yapıyoruz. Aynı zamanda hazır giyimde Nike, Tommy Hilfiger ve Inditex; ev tekstilinde Matheis-Schlafgut gibi firmalarla stratejik iş ortaklığımız bulunuyor. Dünyaca tanınmış bu şirketlerle çalışmak BT departmanımız üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Sistemlerin kapalı kalması veya güvenlik ihlalleri felaketle sonuçlanabilir. 


 

İş sürekliliğiyle ilgili bu konular, Yeşim-Almaxtex Tekstil'de görev yaptığım 23 yıl boyunca üzerinde en çok durduğum konular oldu. Hızlı büyüyen bir şirket olarak ağ cihazlarımız ve teknolojilerimizde değişiklik yapmanın zamanı gelmişti. Üretim sektöründe, özellikle tekstilde pek çok süreç olduğundan çok sayıda farklı ağ modeli markası kullanıyorduk. Bu nedenle ağ trafiğinin kontrolü, yönetimi ve güvenliği çok zor olmaya başlamıştı. Bilgi güvenliğinin öneminin artmaya başlamasıyla birlikte şirketimizde güvenilir ve güçlü çözümler kullanmaya ihtiyaç duyduk.
 

Şirketimizin büyümeyi ve innovasyonu sürdürmesinden sorumlu ekip olarak, Yeşim-Almaxtex Tekstil'in piyasaya en güvenilir ürünleri sunmaya devam etmesine olanak sağlayacak yeni bir ağ aramaya başlama zamanının geldiğine karar verdik. 

Geçmişin Gölgesinde Yenilikçi Çözümler Bulmaya Çalışmak

Üretim sektöründe teknoloji kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte iş yapma yöntemlerimiz değişti. Güvenlik gereksinimleri ön plana çıktı. Üretim ile ticari faaliyet arasındaki etkileşim nedeniyle uygulamaları, BT ortamını ve iş süreçlerini kontrol etme ihtiyacı doğdu.
 

Eski ağımız çok fazla kesintiye neden olmuyorduysa da yeni iş yapımız nedeniyle daha proaktif olmamız gerekiyordu. Taşeron firmalar ağımıza yalnızca belirli projelerde katılıyordu ve nesnelerin interneti (IoT) olarak adlandırılan cihazların yaygınlığıyla birlikte küçük ekibimiz daha önce hiç olmadığı kadar cihazı yönetmek zorundaydı. Bu artışla birlikte ağımız yavaşlamaya başladı. Temel üretim süreçleri ve iş uygulamalarının ağ üzerinde çalışması nedeniyle bu durum herkesi etkiledi. 

Cisco ve Bizcom ile Tekrar Güvenli Bir Şekilde İşbaşı Yaptık

Eski ağımız da zaten Cisco olduğundan pazardaki çözümler hakkında bilgi edinmek için Cisco ekibiyle toplantılar yaptık. İki üç aylık süreçte gerçekleştirilen bir dizi toplantı sonrasında Cisco'nun yaşadığımız zorlukları ve gereksinimlerimizi anladığı konusunda içimiz rahattı.

  

Cisco'daki arkadaşlarımız bizi Bizcom ekibiyle tanıştırdığında, iyi ellerde olduğumuzu biliyorduk. Bizcom, Cisco'nun Türkiye'deki birincil iş ortağı olup özellikle güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirket. Müşterilerinin ileri düzey BT güvenlik departmanıymış gibi çalışıyorlar. Bizcom'un hem İstanbul'da hem de Bursa'da şubesi olması bizim için ayrıca sevindiriciydi, bu şekilde her zaman yakınımızda olacaklardı.
 

Bizcom güçlü müşteri desteğiyle tanınmış bir firma olduğundan Bizcom ekibinin bizim sorunumuzla ilgilenmeye başlamasından mutluluk duymuştuk. Cisco'nun gelişmiş hizmetlerinden bir sistem mühendisi, Yeşim'in Ağ Sistemlerine ve Bizcom ekiplerinin çalışmalarına yardımcı olup eğitimler düzenlemek için Bursa'daki tesisimize gelerek beş gün kaldı. Bizcom en baştan beri bizi desteklemekle kalmadı, ayrıca Cisco Gelişmiş Hizmetleri'nin desteği ile planlama toplantılarını, kapsam tasarımını, proje yönetimini ve teslimatı da yönetti.

Modern Altyapı: BT Sistemlerimizin Yapısını Güçlendirme 

Güvenlik ihtiyacının artmasının yanı sıra yapay zekaya (AI) ve tahmine dayalı analizlere daha çok ihtiyaç duyulmasını göz önünde bulunduran Bizcom, Cisco çözümlerinden oluşan bir paket önerdi.

  

Biz Cisco Catalyst 9000 serisinin DNA Premier lisans anahtarlarına sahip 24 ve 48 bağlantı noktalı PoE'yi ve Aironet 1852 serisi AP'lerle birlikte ağ ortamında daha iyi görünürlük için NetFlow protokolünü benzersiz bir şekilde destekleyen Cisco 5520 Wireless Controller'ı kullanmaya karar verdik. Davranışa dayalı tehditleri ağda daha kapsamlı bir şekilde görünür kılmak için bu sistemi Stealthwatch ile birleştirdik ve ağda derin paket inceleme verilerini işlemek amacıyla Cisco DNA Center'ı kullandık. Cisco, Cisco Identity Service Engine (ISE) ile tamamen otomatik olan uçtan uca bir çözüm sağladı.

  

Eski ortamımızda ağ sorunlarına yanıt vermek ve güvenlikle ilgili olaylara müdahalede bulunmak epey zaman alıyordu. Ancak Cisco DNA Center'ın Assurance Model'i sayesinde artık ağ sorunlarını, kapalı kalma sürelerini, kesintileri kolayca araştırıp buluyor ve yeni cihazları algılayabiliyoruz. Saatler süren sorun giderme çalışmalarını DNA Center sayesinde dakikalara indirebildik.


Stealtwatch'ı ISE ile birlikte kullanarak artık konumlarımızı ve tüm ağ cihazlarımızı tek bir ekrandan izleyebiliyor ve tehdit algıladığımızda politikalarımızı güncelleyip uygulanmalarını zorunlu tutabiliyoruz. Herhangi bir aksilik olduğunda sorun giderme ve iyileştirme çalışmaları artık daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tek bir tıklamayla ağdaki sorunu ve her şeyi görebiliyoruz. ISE sayesinde yapılandırma sürecimizi otomatik hale getirerek hem zamandan kazandık hem de insan faktöründen kaynaklanan hataları ve güvenlik sorunlarını azalttık. 


Eskiden, bilinmeyen kötü amaçlı yazılımları, dahili ağdan gelen tehditleri ve politika ihlallerini algılamak için ağı etkili bir şekilde izleyemiyorduk. Şimdi ise Stealthwath ile her tür alarm durumu için özel kurallar oluşturup yanıt verecek işlemler tanımlayabiliyoruz. Stealthwatch ayrıca, şifrelenmiş trafiği anında analiz edebilmemizi ve bu trafiğin içindeki tehditleri şifre çözmeden belirleyebilmemizi sağlıyor. Önceden BT ekibimizin karmaşık ve gittikçe büyüyen ağ yapısını görebilme olanağı yoktu. Diğer çözümler ağ telemetrimizi kısıtlı bir şekilde görebilmemizi sağlıyordu ve zaman içinde ölçeklenecek şekilde tasarlanmamıştı. Ayrıca birden fazla aracı ve sensör kurmamızı gerektirdiğinden konuşlandırma sürecini kabusa dönüştürüyordu. Ancak şimdi konuşlandırılması kolay Stealthwatch, aracısız tasarımı sayesinde ölçeklenebilir bir yapıya sahip olup istemcilerimiz, cihazlarımız, uygulamalarımız ve protokolümüz genelinde kurumsal ölçekte görünürlük sunuyor.

Mükemmel bir görünürlük başarılı bir siber güvenlik koruması sağlıyor.@CiscoSecure

  

Tüm Cisco güvenlik çözümlerimizin konumlandırılmasıyla birlikte siber saldırılara kendimizi savunmak için çok daha güçlü bir yapıya sahip olurken yeni, modern altyapımız ve ağımız üzerinde daha fazla kontrol olanağına kavuştuk. 


  

Geleceği Tahmin Etme ve Doğru Çözümlerle Güvenliği Sağlama

Ağımız artık daha güvenilir, sağlam ve güvenli. BT modernleştirme sürecimiz kapsamında bu Cisco çözümlerini şirket genelinde konumlandırırken geleceğe yönelik bir yatırım daha gerçekleştirerek Cisco Webex Boards ve Webex Teams çözümlerini satın aldık. İlk başta bu yatırımın önemi ve değerini şirketteki herkes tam olarak anlayamamıştı. Dünya genelindeki COVID-19 pandemisinde tüm bu endişeler yerini rahatlamaya bıraktı. 

  

COVID-19'un hayatımıza getirdiği zorluklar geniş kapsamlı ve ciddi düzeyde olmakla birlikte Webex, pandeminin işlerimize etkisini en aza indirdi ve yapabileceğimiz en iyi şekilde işlerimize devam edebilmemizi sağladı. C-Suite liderlerimiz işbirliği çözümlerimizden çok memnun olduklarını, hem bağlantı hem de görüntü kalitesinin iyi olduğunu ifade ettiler. İşbirliği ile birlikte güvenlik konusundaki yaklaşımımız sayesinde, benzeri görülmemiş böylesi bir dönemde işlerimize devam edebildik. 



İnsanımıza verdiğimiz değerle şirket olarak böylesine ileri bir noktaya gelebildik. Şirket kültürümüzle de sıkı bir şekilde dokunmuş bu prensip bize her zaman yol göstermektedir. Bunun sayesinde tüm dünya için üretim yapabiliyor, yeniliklerin peşinden gidiyor ve Yeşim Tekstil'de çalışan herkes için güvenli bir ortam sağlayabiliyoruz.


Cisco ve Bizcom gibi şirketler müşterilerine en büyük değeri vererek, tüm dünya için üretim yapan ekipler olarak üzerimize düşeni yerine getirecek olanağı ve gücü bizlere sağlıyor.