Efektivní nástroje pro spolupráci pomáhají lépe obsluhovat klienty na Slovensku i jinde v Evropě

Cisco

Když jsem v roce 2002 zakládal K_CORP, měl jsem v kapse pět eur, a ještě studoval, a měl velké sny. Písmeno „K“ v logu je inspirované mým příjmením Košalko a Košicemi, kde jsem studoval na technické univerzitě. Byla to doba, kdy internet začal všechno měnit. Probíhala IT revoluce a já chtěl být její součástí.


Firma K_CORP začínala jako malá, ale vždy hledala příležitosti k dalšímu růstu. Chtěl jsem na Slovensko přinést špičkové IT, ale s cílem budoucího mezinárodního záběru. A na tom postupně pracujeme. V současné době má K_CORP 50 zaměstnanců ve třech pobočkách a poskytuje IT služby 100 podniků. Ty se rekrutují z mnoha odvětví a liší se velikostí od desítek po tisíce zaměstnanců. 

Spolupráce se středními podniky

Naši zákazníci mají jedno společné – chybí jim interní IT zdroje pro správu infrastruktury. Někdy jejich vlastním IT týmům pomáháme, ale ve většině případů jejich IT tým tvoříme právě my. Naším nejoblíbenějším typem klienta je středně velká firma, která má jasně definovanou vizi využití technologií k dosažení svých cílů, ale potřebuje partnera, který jí pomůže vybrat a udržovat správné nástroje IKT pro bezproblémové fungování společnosti.


Se zákazníky této velikosti pracuji velmi rád. Naši lidé aktivně diskutují s jejich vedením a klíčovými manažery o koncepci a implementaci IT strategií a řešení. Potřebujeme kvůli tomu být v neustálém kontaktu, což vyžaduje vhodné komunikační nástroje, které celý proces urychlí.

Firmy často mají vizi, jak využívat #technologie k dosažení svých cílů, ale potřebují partnera, který jim pomůže s volbou správných IKT nástrojů.


K_CORP má klienty po celém Slovensku. Experti z naší hlavní kanceláře často spolupracují s kolegy na pobočkách v Bratislavě a v Popradu a společně pro tyto firmy navrhují řešení. Jejich práce často vyžaduje cestování mezi pobočkami a za klientem. K tomu účelu provozujeme flotilu 25 aut, což nás stojí nemalé peníze. Cestování ale mnohdy nebývá nejefektivnější způsob práce jak z časového, tak finančního hlediska. 

Hledali jsme nástroje pro spolupráci a našli Webex

Během několika let jsme vyzkoušeli řadu různých nástrojů pro spolupráci, ale žádný z nich nás nenadchl. Jeden byl například dobrý pro interní komunikaci, ale nepoužitelný pro komunikaci se zákazníky. Jiný byl zase vynikající pro sdílení obrazovky, ale trpěl špatnou zvukovou kvalitou. A u většiny se vyskytovaly problémy ve spolupráci mezi hardwarem a softwarem.


Abychom naplnili veškeré naše potřeby, mohli efektivně komunikovat se zákazníky a kompenzovali technická omezení různých platforem pro spolupráci, museli jsme nakonec používat několik řešení současně. Interní i externí uživatelé byli nejen zmatení, ale užívání několik konkurenčních produktů pro ně bylo také značně nepohodlné. 


Nikdy nebylo jisté, že druhá strana bude schopna přijmout hovor na stejné platformě, jakou jste použili vy. Zarezervovali jste si konferenční místnost, ale kamera a reproduktory byly odpojené nebo vám na počítači chyběla příslušná aplikace pro sdílení obrazovky. 


V důsledku toho se mnoho schůzek zdrželo nebo vůbec neuskutečnilo. 

Jedno řešení, jeden dodavatel

Namísto dosavadní praxe užívání produktů od různých dodavatelů jsme potřebovali nalézt ucelené řešení, které by dokázalo pokrýt všechny naše potřeby. Chtěl jsem, aby všichni v K_CORP užívali stejný systém a chtěl jsem standardizovat komunikaci – ale šlo o více než o konzistentnost. Hledal jsem produkt, který bude tak jednoduchý na používání, jako byste přišli do konferenční místnosti a zasedli k osobní schůzce. 

U @Cisco #Webex je na prvním místě komunikace, nikoli nástroj. #videoconferencing


Problém většiny videokonferenčních řešení a nástrojů pro spolupráci na dálku je, že fakticky práci komplikují. Bývá složité je nastavit a užívat, mají nekvalitní zvuk nebo obraz a neumožňují kvalitně sdílet obrazovku a soubory. Za takových okolností se pozornost upíná k nástroji, nikoli k samotné komunikaci. 


Zkoušeli jsme řešení od různých dodavatelů, ale pouze jediné nabídlo ideální kombinaci hardwaru, softwaru a jednoduchosti použití. Je jím Cisco Webex, který vyniká, protože jeho nastavení a používání je velmi jednouché, což nám umožňuje soustředit se na výsledek. 

Pomalý rozjezd

I když jsem byl přesvědčený, že jsme nalezli správné řešení, při jeho zavádění jsme úmyslně a s nadhledem postupovali pomalu. Cisco pod značkou Webex nabízí celé spektrum hardwaru a softwaru a já chtěl nalézt správný mix produktů pro spolupráci, které budou vyhovovat právě našim potřebám. Není žádným tajemstvím, že i to nejlepší řešení je bezcenné, pokud nevyhovuje pracovním procesům nebo firemní kultuře. Chtěl jsem tedy zjistit, co bude optimální konkrétně pro nás a naši společnost.


Společnost Cisco nám hledání kvalitního nástroje pro spolupráci výrazně zjednodušila. Její program ,,Try and Buy“ nám umožnil vyzkoušet různé produkty a vybrat řešení, které optimálně propojilo naše tři pobočky i naše klienty. Testovací provoz jsme zahájili ve Spišské Nové Vsi v září 2019. Do prosince jsme promptně zavedli Webex ve všech našich pobočkách. 


Ihned mi bylo jasné, že Webex funguje. Rychle jsem přestal posuzovat samotné řešení a začal se zabývat možnostmi, které nám může nabídnout. Můžeme realizovat hodinové schůzky s mnoha účastníky z různých míst? Budou mít všichni dojem, jako bychom byli v jedné místnosti? Webex naštěstí splnil a překonal všechna naše očekávání. Našim týmům – kterým připadaly předchozí technologie těžkopádné a neohrabané – netrvalo dlouho přijmout myšlenku virtuálních schůzek. 

Webex je jednodušší i pro naše zákazníky

Webex spojuje intuitivní hardware a software do jediného řešení, které zefektivňuje naše interní schůzky. Umožňuje nám ale také efektivně komunikovat s klienty podle jejich aktuálních potřeba a možností. 


Pokud má zákazník v Bratislavě potřebu konzultovat se síťovým technikem v naší centrále ve Spišské Nové Vsi, můžeme poslat odkaz v SMS nebo e-mailu. Během několika sekund se může zákazník připojit z jakéhokoli zařízení, které má právě k dispozici. Nemusí stahovat žádné ovladače nebo speciální aplikaci a nepotřebuje ani účet u společnosti Cisco. Vše probíhá zabezpečeným připojením přes internet. 


Nebudu přehánět, když řeknu, že někdy bylo rychlejší nasednout do auta a dojet do jiného města než nastavit a zprovoznit videokonferenci. S Webexem to je minulost a dnes každoročně ušetříme tisíce eur na údržbě vozidel, spotřebě pohonných hmot a v neposlední řadě šetříme čas.

Co Webex nabízí navíc

Jedněmi z mých oblíbených Webexových nástrojů jsou aplikace, ať už klasická nebo mobilní. Umožňují lidem, kteří mají ještě jiné povinnosti nebo kteří se nemusí účastnit celého jednání, aby se připojili na pět nebo deset minut, aniž by museli být fyzicky přítomní v zasedací místnosti. 


Webex nám také umožňuje oslovit širší okruh kandidátů na pracovní pozice. Dříve jsme museli najímat pouze techniky, kteří mohli pracovat v některé z našich tří poboček. Dnes můžeme zaměstnat kohokoli odkudkoli, i přímo z měst, kde sídlí naši klienti. Zaměstnanci tak mohou s námi pracovat na dálku nebo v místě u zákazníka, rozšiřovat náš dosah k zákazníkům a pomáhat naplňovat naše plány expanze. Dáváme jim Webex jako součást odměny a ukazuje se, že je to skvělá investice. 


Cisco Webex nám také pomáhá zvládat pandemii COVID-19. Vzhledem k tomu, že jsme řešení nasadili v prosinci minulého roku, byli jsme připraveni, když bylo nutné dodržovat nařízená opatření a společenský odstup. Můj tým může nejen pracovat z domova, ale můžeme se i setkávat se zákazníky a spravovat jejich IT infrastrukturu na dálku, a tím omezit fyzické návštěvy na absolutní minimum. 


Během pandemie jsme Webex aktivně používali a doporučovali i našim klientům. O možném zavedení této platformy jednáme také se školami, protože do budoucna se dá očekávat častější výuka na dálku. Webex je vynikající řešení, protože jej mohou studenti používat na jakémkoli zařízení s internetovým prohlížečem. Tato flexibilita znamená menší starosti pro správce školního IT a lepší přístup pro studenty, kteří mají doma omezené výpočetní prostředky.

Zapojení zákazníků

Webex se prodává sám, protože prostě funguje. Užíváme jej při jednáních se zákazníky a kvalita obrazu, zvuku i konektivity se projeví okamžitě. Když potenciální zákazník na vlastní oči zažije čistý zvuk, zřetelný obraz a ten pocit z moderního způsobu setkání, může pozorovat, jak kamera sleduje řečníky v místnosti, a vidí, jak v praxi fungují dotykové funkce Webex Board, chce vědět více.


Webex užíváme také k připojení expertů Cisco k našim obchodním jednáním a konzultacím podpory. Nedávno jsme doporučili Cisco Meraki zákazníkovi, který hledal řešení pro zabezpečení bezdrátové sítě. Připravili jsme přesvědčivé argumenty a následně pozvali specialistu z londýnské pobočky společnosti Cisco, aby vysvětlil benefity při virtuální schůzce přes Webex. 


Přímé propojením zákazníka se společností Cisco během prodeje a po něm nám pomáhá zvyšovat přidanou hodnotu produktu a budovat důvěru. Naši klienti vědí, že se na K_CORP mohou kdykoliv obrátit, ale když náš tým potřebuje podporu, můžeme se zase my rychle obrátit na erudované pracovníky z Cisco. To zvyšuje naši důvěryhodnost a kvalitu.

Budoucnost spolupráce

Společnost K_CORP zavedla Webex teprve minulý rok, ale všem připadá, jako bychom jej užívali celou věčnost. Díky němu jsme získali výhodu a náskok před konkurencí, protože umožnil našim zaměstnancům pokračovat v práci a zachovat vysokou úroveň služeb.

Ať už si za prací dojedete nebo ji vykonáváte na dálku – @Cisco #Webex je srdcem hybridního pracovního prostředí.


Lidé během krize pracovali na dálku a tento trend bude pokračovat i po návratu k normálu. Pandemie koronaviru donutila firmy na celém světě přehodnotit svůj dosavadní způsob fungování. Můžeme být svědky revoluce na všech pracovištích. Očekávám, že se z produktů pro rozšířenou, obohacenou a virtuální realitu vyvinou klíčové nástroje budoucnosti pro spolupráci. Domnívám se také, že Webex čeká slibná budoucnost v souvislosti s posunem k hybridním modelům zaměstnání a spolupráce, které kombinují práci na dálku a na pracovišti.


Stejně jako ostatní jsme se této složité situaci přizpůsobili. Webex nám poskytl nástroje, díky nimž můžeme inovovat, prosperovat a připravit se na příležitosti postkoronavirového světa. S radostí se o výhody tohoto produktu – a naše zkušenosti – dělím se zákazníky a partnery, aby byli připraveni na všechny výzvy, které nám tato doba přináší.