Görev Açısından Kritik Altyapı için Yeni Çözümler Getiren Genişletme

HPE High Performance Compute

Konu görev açısından kritik BT ortamları olduğunda, üç şeye önem verirsiniz: güvenilirlik, kullanılabilirlik ve hizmete elverişlilik (veya RAS). Bu, yapılandırma ve bakım açısından kolaylık sağlayan ancak işletmenize güç veren uygulamaları çalıştıracak kadar dayanıklı bir altyapı seçmek anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, çok geniş bir coğrafi alana dağılmış binlerce dahili ve harici kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak için BT talepleriniz sürekli gelişirken, sadelik ve güç arasındaki doğru dengeyi bulmak zor olabilir.


Yapı Kredi, Türkiye'nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası ve ülkenin üçüncü büyük özel bankasıdır. 1944 yılında kurulduğu günden bugüne, alanında uzman personelimiz ile kurumsal ve ticari bankacılık hizmetleri sunuyoruz. 


Yapı Kredi'de 2010 yılından beri çalışıyorum ve Yapı Kredi'nin Sistem Tasarımı ve Planlama ekibinden sorumluyum. Ekibimin sorumlulukları arasında Linux ve UNIX Sistemleri, x86 altyapısı, kurum içi bulut altyapısı ve 3.000 sanal sunucu için altyapı yer almaktadır.


Geçtiğimiz 11 yıl içerisinde birçok yeni projeye imza attık. Yeni projemiz ise RISC tabanlı SPARC sunucularımızı x86 tabanlı teknolojiye sahip yalın donanıma veya sanal makinelere aktarmak. Her koşulda, daha azıyla daha fazlasını başarmak ve ölçeklendirilebilirliği ve esnekliği artırmak için yeni teknolojileri benimsedik. Ayrıca, sistem yönetimini ve acil kurtarma araçlarını otomatik hale getirerek altyapımızın RAS özelliklerini yükselttik; böylece görev açısından kritik iş yüklerinin devamlılığını sağladık ve kesinti süresini minimuma indirdik.

Büyümemizi Desteklemek için Yeni Araçlar Benimsemek

Bankamızın istikrarlı büyümesini göz önüne alarak, müşterilerimiz için devamlı olarak yeni hizmetler ve dahili kaynaklarımız için yeni araçlar ekliyoruz. Bireysel ve kurumsal müşteriler ve yatırımcılara hesap özeti, ödeme hatırlatıcılar, hisse tavsiyeleri, alış/satış alarmları ve mevduat yenileme gibi çeşitli bildiriler gönderen bir Akıllı Asistan uygulamasını kullanıma sunduk. Bunun yanında, RStudio veri bilimi platformunu kullanmaya başladık. 


Ayrıca, sunucu sanallaştırma ortamları için birleştirilebilir, yazılım tanımlı bir altyapı olan HPE Synergy'yi kullanmaya başladık. HPE Synergy, fiziksel ve sanal bilgi işlem, depolama ve yapı kaynaklarına yönelik akışkan havuzları birleştirilmiş bir API altında her türden iş yükü için herhangi bir yapılandırma ile birleştirmenize olanak verir. HPE Synergy ile güvenilir, kullanılabilir ve hizmete elverişli sanal sunuculara geçiş yaptık, bir başka deyişle kurumumuzdaki sanallaştırmayı artırdık.


Yüksek düzeyde yapılandırılabilir HPE BladeSystem sunucularının ve HPE Synergy'nin tek bölmeli altyapı araçlarının kombinasyonu kurumumuza ve müşterilerimize yönelik BT ihtiyaçlarımızı karşılamak için ihtiyacımız olan esnekliği sağladı. Şirketimiz küresel pandemi süresince büyümeye devam ederken, altyapımızı beklenenden daha hızlı ölçeklendirmemiz gerekti, yani daha fazla performans, esneklik ve ölçeklendirilebilirlik arıyorduk.

Altyapımızı Yenilemek için Güvenilir bir Partner Seçmek

Gördüğünüz gibi, HPE ile uzun vadeli iş ilişkisinden son derece memnunuz. Şirket, çözüm ve müşteri odaklı olmanın yanı sıra yüksek kalitede destek ve çok çeşitli ürün yelpazeleri sunuyor. 


Altyapı, Ağ ve Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Erdoğan'ın söylediği gibi, HPE çözümlerinin seçilmesindeki en büyük nedenler çözüm ve müşteri odaklı yaklaşımları; yüksek kalitede sağladıkları destek ve sundukları çözümlerin çeşitliliğidir. Geçmişteki işbirliğimizi göz önüne aldığımızda, hem HPE hem de ürünlerine güvendik. Büyüyen ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir çözüme sahip olduklarını biliyorduk.


Güvenimiz boşa çıkmadı: Dijital dönüşümümüz için en iyi çözüm HPE Synergy, HPE Apollo sunucuları ve HPE Superdome Flex 280 sunucularının kombinasyonuydu. Artık yüksek öneme sahip uygulamaları ve dijital platformları bu HPE sunucularında çalıştırıyoruz.

HPE Superdome Flex 280 Sunucuları Güç ve Esneklik Sunar

HPE Superdome Flex 280 sunucularını kullanarak yeni bir ortam inşa ettik. Bu sunucular üçüncü nesil Intel Xeon ölçeklendirilebilir işlemcilere ve gelecekteki büyümeyi karşılamak için ölçeklenebilen modüler bir mimariye sahiptir. Modüler blok yapıları sayesinde Superdome Flex 280, 16 çekirdekten 224 çekirdeğe ve 64 GB'tan 24 TB'a kadar paylaşılan belleğe kadar çıkabilir. Temel yapılandırması günümüzün karmaşık bankacılık uygulamalarını kaldırabilmekte ve bize ürün tekliflerimizi büyütmek ve dahili sistemlerimizi geliştirmek için alan tanımaktadır. 


HPE Superdome Flex 280, Yapı Kredi'nin BT ekibine yeni projeler üzerinde çalışırken yeni fırsatları keşfetme özgürlüğünü veriyor. Gerektiğinde işlemci ve bellek ekleyebildiğimiz için artık kapasitemizin tükeneceğinden endişe etmiyoruz. Fakat bu daha başlangıç. Önümüzdeki beş yıl içerisinde, eski Unix tabanlı sunucularımızın sonuncusunu aşamalı olarak kaldıracağız. İleriye yönelik olarak, ürün ortamımız ve bankacılık uygulamalarımız yalnızca x86 Linux sunucularında çalışacak. 

Karmaşıklığı Azaltmak

Öncelikli olarak, soğutma ve ısıtma maliyetlerini düşürmek, veri merkezimizdeki taban alanını azaltmak ve verimliliği artırmak için blade sunucuları tercih ettik. Zaman içerisinde ekibimiz blade teknolojisi üzerinden oldukça deneyim kazandı.


Tek bir işletim sistemini kullanmak karmaşıklığı azaltacak ve operasyonlarımızın akışını düzenleyecektir. HPE Superdome Flex 280 sunucularının blade sunucular gibi kurulumu ve bakımı kolaydır. Daha az kablolama gerektirir ve özelliklerinin ölçeklenebilirliği parmak ısırtır. Eski sunucuları çıkarıp yenilerini takmak yerine gerektiğinde işlemci ve bellek modülleri ekleyebiliriz. HPE Superdome Flex 280 sunucularımız, AI veri uygulamalarımız için kullandığımız HPE Apollo sunucuları gibi şirketin diğer platformlarına sorunsuz bir şekilde entegre olmaktadır.


Ayrıca, HPE Synergy üzerinde hızlı Yazılım Geliştirmeyi etkinleştirmek ve uygulama yaşam döngüsü yönetimini otomatikleştirmek ve basitleştirmek için HPE OneView'u kullanmaya başladık. HPE OneView, HPE Synergy ve HPE Superdome Flex 280 sunucularının kombinasyonu saatler yerine dakikalar içinde kapasiteyi büyütmemize, tekrarlayan altyapı yönetimi görevlerini otomatik hale getirmemize ve tek bir tıkla güncellemeleri yüklememize imkan tanıyor. 


3.000'in üzerinde sanal sunucuyu yönetiyoruz. Teknolojimiz daha da ölçeklendirilebilir hale geldikçe, altyapımız büyüse bile yönetmek için personel sayımızı artırmamıza gerek kalmadı. Bunu yanı sıra, teknolojimiz daha akıllı hale geldiği için, altyapımızı yönetmek ve yapılandırma sorunlarını çözmek için günlerce uğraşmak yerine ekibim artık mühendisliğe odaklanmak için daha fazla zamana sahip. Artık daha mutlu, daha üretken, daha deneyimli ve daha az stresliyiz çünkü sunucularımızın ve ağımızın sorunlarını çözmek yerine bankamızın işlerini etkileyen projeler üzerine çalışabiliyoruz.

Bankacılıkta Hataya Yer Yoktur

Bankacılıkta hataya yer yoktur. Bir milisaniyelik gecikme hisse senedi değerini veya döviz ticaretini etkileyebilir. Bir sunucu veya ağın hizmet dışı kalması, müşterinin para çekmesini veya banka ya da kredi kartıyla mağaza içi satın alma işlemi için ödeme yapmasını engelleyebilir.


HPE, tüm bu sorunlar için güvenilir ve istikrarlı çözümler sunmaktadır. HPE altyapısı tüm RAS kriterlerimizi karşılamaktadır ve yıllardır HPE ekibi inanılmaz bir destek sağlamaktadır. Dahili kullanıcılarımız ve müşterilerimiz için ortamımızın 7/24 kullanılabilir, erişilebilir ve kolayca hizmete elverişli olması için HPE'ye güveniyoruz.